tisdag 30 september 2014

Tårta + the cat is back

Hej på er! Goda nyheter, Frank är tillbaka! 


Helt plötsligt dök han upp efter sin 5 månaders långa skogssemester. Hungrig men vid god vigör gled han in som om inget hade hänt och undrarde var sjutton matskålarna tagit vägen. Vi som var helt övertygade om att han lagt på locket är såklart överlyckliga över att vår knäppa katt är tillbaka. Efter sitt första mål mat ur burk på mycket länge stegade han rakt in till Buster och fick öronen tvättade. Å lilla Frank nu stannar du väl till efter jul iallafall? 




Ja och sen har jag ju bakat en hel del. En bröllopstårta tex. Våra vänner överrasknings-gifte sig och bara bagaren visste om det! Sånt är kul. Det blev en gluten och laktosfri variant i två våningar fylld med jordgubbsmousse och lemoncurdmousse. Spacklad med swiss meringue buttercream, kavlad vit marsipan, spritsade rosor och riktiga röda rosor på toppen. Det blev väl romantiskt!





Nu laddar jag för en julig vecka med H&P jobb, här ska fotas advetsljusstakar och kokas knäck bland annat.
God tisdag!


tisdag 23 september 2014

Frost


Vaknade upp i ett frost-vitt landskap. Vackert men jobbigt när man som jag inte tagit in alla miljarder av pelargoner, oliv och citronträd som fortfarande står ute.. Hoppas att de klarar sig. 
Igår var det måndag = konditorskursdag. Vi hade fått i hemläxa att sätta en surdeg, och faktiskt så lyckades jag med min! Av surdegen bakade vi sedan vridna baguetter.


 


Vi fick också göra skördebröd och nöt/fruktbröd. Allt blev jättegott! Jag ska verkligen träna massor på att baka med surdeg för härligare deg att knåda finns nog inte.
Inspirationen är på topp! Bakar nästan varje dag. Till och med gav jag mig på macarons som jag bara gjort en gång tidigare. Det blev helt naturella med chokladkräm. YUM YUM. Jag kan äta åtta på raken. 


Men nu ska jag ut i verkstan och knåda lera istället. Tack för det, sa midjemåttet. 



fredag 19 september 2014

Roligt på jobbet



Fredag hela dagen och jag har experimenterat fram ett recept på spritsade lila violmarshmallows - blev jättegott men inte en så lätt att spritsa.. Nu ska de bara torka. Undrar hur lång tid det tar? Marshmallowsen ska hamna som dekoration på en chokladtårta är tanken.




Sen har jag förberett en massa till H&Ps sista nummer för året, det blir såklart en hel del julstämning. Adventsljusstake och kavlade glöggmuggar i keramik tex. 





Trevlig helg på er!




onsdag 17 september 2014

H & P

Nu finns det ett rykande färskt exemplar av det fantastiska magasinet Handarbete & Pyssel ute! Framsidesbilden där jag håller en burk med garn har Lina Östling tagit:




I vanlig ordning har jag pysslat en hel massa. 




I tidningen visar jag hur man kan göra egna stämplar i keramik. Såklart var jag tvungen att bränna några stämplade småkrukor i raku.


Tassels i konstläder. 


Egenhändigt snickrad saftsils-ställning av trä, silen är sydd av en kökshandduk.
Alla mina pysseljobb visas steg för steg i tidningen.



Och så har jag varit hos Marie Brinkebark och hälsat på i hennes keramikverkstad. Hon är ju även en av mina bästa vänner så det är ju såklart världens finaste reportage (!) om henne och det fantastiska jobb hon gör i verkstaden på Kriscentrum för våldsutsatta kvinnor och barn.



Passa på! H & P säljs tom 30 september.







tisdag 16 september 2014

Bröddegar

av olika sorter var det första vi fick sätta händerna i på kursen i går. Limpa, focaccia och det samiska brödet Gahkko:



Inget särdeles svårbakat - men nytt för mig vara att omvandla alla mått och väga ingredienser, knåda på rätt sätt för hand och temperera brödet i ugnen. Ordning och reda vill jag lova! Nik-Annika Märak är ledaren som både håller stenhård koll och högt tempo. Gillar verkligen att kursen inte är för "mysig" om ni förstår vad jag menar - bakning är mer än snygga tårtor och strössel tydligen, haha! 
Nik pratar mycket om vikten av att använda ekologiskt så långt det går och hur man arbetar för att få så lite spill som möjligt. Hon visade även hur rent gluten ser ut som av ekonomiska skäl tillsätts i mjölet i de stora bagerierna, hon hade på sig munskydd och handskar och hällde lite i en skål med vatten. Det blev slime.. urk. Ska baka allt bröd själv hädanefter.

Efter en hel dag i ett varmt kök satte jag mig komplett slut och svettig med en stor väldoftande kasse bröd på tåget och åkte hem.

Nästa vecka ska vi ta med oss egen surdeg så idag sätter jag en vetesur och en rågsur. Har aldrig lyckats med detta.. Be för mig!

tisdag 9 september 2014

När jag var liten

ville jag bli bagare (fast det var nog egentligen själva ätandet som lockade mest..)




Och på senare år har jag ju också bakat en hel del till vårt kafé - kakor, bullar och sånt där, men känner att jag skulle vilja bli mer haj på klassiska bakverk. Ni vet wienerbröd och snitsiga bakelser, surdegsbröd (värdelös på det) och praliner. 
Så om en vecka börjar jag på en konditorkurs i Stockholm - ujuj vad spännande och kul det ska bli! Bara att vara tillbaka i stan en dag i veckan känns grymt! 





Fick äran att baka bröllopstårtorna till Sebastians brors bröllop. Gulp! Så nu har jag tränat på att göra tårtor med kavlad marsipan i alla fall - lite som att kavla lera faktiskt! Först gjorde jag en test-tårta till Bills födelsedag. Vit marsipan och pistagegröna spritsade rosor av swiss meringue buttercream. Jag tycker det blev så fint!




Sen köpte en tårtställning med fyra våningar, googlade och pumpade vänner på tips och sen bakade jag! 





Är så stolt över att jag lyckades göra den! Inuti är den fylld med vitchokladfluff och jordgubbsmousse. 

Nu är ju inte tanken att jag ska sluta med leran och börja baka tårtor på löpande band, men det är ju nästan så att man blir sugen! 

(I kapellet ska vi bygga till en liten bageri-del där jag kan kan baka allt till kaféet, så välkomna att mumsa nästa sommar!)


tisdag 2 september 2014

Utanför verkstan


har jag ingen vidare ordning, men det är mycket mysigt att ha en liten trädgård där. I mina pallkragar har fönstren lyfts bort - tomatplantorna är smälltjocka för jag har visst inte tjuvat skotten som man ska.. men krasse-fröna, som jag svor över eftersom bara 5 av typ 30 grodde, frodas bra i sin lilla låda. 


I pergolan har äntligen kaprifolen jag snodde av svärmor satt lite fart, nästa år det en djungel här! Kom igen!





Jag satte även ett helt gäng med klätterrosor i våras - de är rätt blygsamma fortfarande, höstgödsla?






En fin grön dörr fyndade vi i vår jordkällare, har inte varit inne i den på 8 år tror jag, kommer passa fint någonstans..
Inne i verkstan torkas det svamp och små skålar.


Har inte mycket tid med leran just nu när arbetet med kapellköket dragit igång, så fantastiskt roligt! En pytteliten temporär keramikbutik ska jag försöka få till i pastorsbostadens hall också, så tids nog får jag sätta mig vid drejskivan så att jag får något att ställa på hyllorna..