torsdag 29 januari 2015

Rent potatismjöl i påsen


En gång fick jag tips om att använda potatismjöl på formen när kavlar fat (istället för plastfolie som jag alltid använder) testade det och kör fortfarande med plast - men när jag stämplar bokstäver på koppar och fat tjoppar jag alltid stämplarna i lite potatismjöl innan jag trycker till. Då fastnar de aldrig i leran! Mycket bra. 






Drejade några barnset härom kvällen. Nu ska det slabbas med stil!


måndag 26 januari 2015

Hej hej

Små blomster. Lekte florist och blandade Rönne trädgårds egenodlade tulpaner med anemoner och körsbärskvistar. Snacka om vårligt va! Vasen har jag gjort och rakubränt, inuti står det ett glas - för det går nämligen inte att ha vatten stående i rakugods. Brinken blir galen på mig om jag slarvar med det..









Ska bli skönt med vanlig vecka. Vilken helg! Det har varit festligheter i två dagar, först hejdå kalas för min goda vän Maria som flyttar hem till Gotland (buhu). Jag åt jättemycket sushi. Säkert mest av alla. Det var så oerhört trevligt.

Och i lördags spelade Sebastian med sitt band  Twentynine souls på East West i Örebro, den festen slutade 5.30, lagom tidigt alltså. Det var så vansinnigt bra och kul. Lägger ett superkort smakprov här: 



Den här låten börjar med texten: "have you heard a storm is coming in" appropå NY väderprognos jag läste om i morse. Hua.

God vecka på er!




torsdag 22 januari 2015

Gjuta keramik



Jag drejar ju och kavlar mest när jag håller på med lera, men häromveckan fick jag frågan om jag möjligen ville överta lite gipsformar. Alltså fattar ni vad lyxigt! Jag drog självklart med mig Sebe till Svärtinge och denna goda Therese ögonaböj vill jag lova. 
48 st superfina gjutformar fick jag! Men eftersom jag inte kan någonting om gjutning tvingade jag förstås Therese att komma till min verkstad för att lära mig ett och annat. Och igår var hon här! Ujuj vad roligt det var. Redan totalt besatt. Så här gjorde vi:






Först vispade vi upp gjutleran så att den blev jämn och fin som filmjölk ungefär. Sen förberedde vi formarna och spände dem med spännband. Efter det hällde vi gjutleran rakt i formen och sen fick den stå en stund tills man kunde se att den började torka längst kanten. När den är lagom tjock hälls leran ut:



Sen får formen stå en stund upp och den innan den vänds upp. Efter det skär man bort överskottet runt formens öppning och låter godset torka till lite innan man gör det bästa:


Öppnar formen! Helt otroligt vad slätt och perfekt det blir när man gjuter!


Fast runt omkring blir det ju väldans söligt.. Så här fint blev allt vi gjöt igår:





Så himla nöjd! 
Innan sakerna bränns så putsas skarven bort.

Tanken är att jag ska gjuta lite keramik som deltagare sedan kan använda på mina och Brinkens rakukurser i sommar, har man inte möjlighet att ta med sig eget skröjbränt gods kommer det att finnas lite gjuten keramik att bränna, fiffigt va! 
Ja det känns som att man kan göra mycket kul med mina nya formar.. Idag gjuter jag lite till - manin når nya höjder!



tisdag 20 januari 2015

I verkstan

just nu:








Dekaler! 
Beställde massor av nya dekaler från KZ konst och porslin häromdagen - så nu är dekalburken full med rosor och fjärilar igen. Sen har jag försökt att skapa lite ordning och reda för imorgon ska jag få en lektion i gjutning! Mycket spännande, bilder kommer!

tisdag 13 januari 2015

YES!

Long time no see - men nu är jag tillbaka med ny bloggenergi, håll i hatten! Jag har snickrat en ny banner till och med, och i högerspalten är allt renoverat och uppdaterat  jösses hade visst inte förnyat något sedan 2010 typ.. 
Känns härligt med nytt år, det här blir extra spännade då jag och min man tar steget att jobba tillsammans ännu mer. Vi rustar just nu upp Rönne kapell som (förhoppningsvis) till sommaren slår upp portarna som Rönne Kafé och Bistro! 
Kurserna ska också få ny fart - snart drar vi igång igen, de kommer dock att se lite annorlunda ut, mer info kommer snart!





01 09 10