fredag 27 januari 2017

Ny keramik



Den här veckan har jag plockat ur en del fin keramik ur ugnen, lite nya fat och skålar med ambitiös kant och så har jag glaserat de små grytorna med lock. Allt blev vitt visst. 










Sen har jag och Sebe haft ett kul, och lite hemligt matuppdrag i veckan, han som kock och jag som stylist. Hoppas att jag får visa några bilder på det sen! Fick iaf en massa grönsaksrekvisita-leftovers som jag bara inte kunde sluta fota.. för det är väl ändå för snyggt med keramik och blomkål alltså! 



Ja så var det med det. God helg!



måndag 23 januari 2017

Keramik en massa



Full fart i verkstan nu. Drejade en drös med soppskålar tex. De fick handtag med hål i så att de så fiffigt går att hänga upp.






Kunde inte bestämma mig för vilken typ av handtag jag skulle göra. Så det blev 14 olika.  De här är drejade i svart lergodslera.
Efter skröjbränningen doppade jag dom i olika pastellglasyrer. Lämnade nederdelen rå.




Och så kom de ut så här efter glasyrbränningen:






De blev verkligen vårliga och härliga i pastell tycker jag! 
Men glasyren var lite för tjock. Den svarta leran gör min glasyr lite matt och lätt porig så jag ska dreja såna här i röd lera istället som går att bränna högre, fast svart lera är väldigt snyggt! 
Testade att hänga upp några i kökstaket där vi har ett armeringsgaller - och uja, det funkade ju fint!




Drejade även tallrikar. Var så länge sedan sist och det är verkligen inte min starkaste sida.. eftersom jag tydligen har ett visst beskickningsmotstånd. Men jorå jag fick till några ganska bra med fotring och allt.





De kom ut så här till slut:





Vad som är bra med drejade tallrikar kontra kavlade är att de inte skevar så värst. Och det kan ju vara bra om köttbullarna inte ska rulla av tallriken. 
Testar en ny turkos/grön glasyr också. Den blev så himla tjusig på svart lera tycker jag:



Ja så såg förra veckans lerjobb ut. Den här veckan har jag ett kul jobb som matstylist men lite tid i verkstan ska jag nog också hinna med. So long!

Ostajlad verkstad. 




torsdag 12 januari 2017

Moulegryta i keramik


Jorå, igår gav jag mig på att dreja några provgrytor till vår restaurang. 
Hittills har vi ju serverat våra Moules i djupa tallrikar, men en gryta med lock som håller värmen är ju att föredra. 

Så vad sjutton. Sagt och gjort.


Men. Det är skitjobbigt att dreja grytor. 
Man måste vara noga. Det ska mätas och krånglas. 
Det faktum att det faktiskt bara är två skålar på varandra kan man glömma. 
Den ena ska ha vals och den andra en knopp. Gärna ha en snygg profil, lagom stora handtag, perfekt passform och en knopp som locket kan stå på (poängen att locket även ska fungera som musselskalshållare).. 

Jag gjorde några stycken och det tog en hel dag. Så här gick det till:



Jag vägde upp leran och antecknade eftersom minnet inte direkt är lysande. 
Använder mig av en svart lergodslera

Drejade först själva gryt-skålen. Det är som att dreja en vanlig skål fast innan man drar upp väggarna lagom tunna, drejar man ned en vals på insidan som locket ska ligga på, sedan drejar man klart och fixar formen. 
Och mäter
De här grytorna ska vara lagom till en person (de krymper vid torkning). Drejade först lite lägre skålar, ändrade mig och la på en centimeter..gjorde en rundare form och sedan en rakare. Jag beskickade skålen nedtill när den hade torkat lite.

Sen drejade jag locken. 
My lord alltså.
En och annan i återvinningshinken.
Jag ville ha knopp och lock i ett så då drejar man locket som en skål med en liten fot nedtill. Och mäter. Locket ska vara en aning mindre än grytan så att säga. Foten/knoppen svarvas i rätt storlek och form när locket har torkat till lite.



SEN när allt detta är klart så ska man bestämma sig för hurdana handtag det ska klämmas fast. Jag körde till sist på en kavlad variant. 





Jag använder alltid slickers och räfflar på handtagen innan applicering. En pinne rakt över skålen och de kommer i linje med varandra. Sen snyggar jag till med pensel och svamp.



Ja och så var det med det. 
Nu ska de bara torka så här, skröjbrännas och doppas i några smaskiga glasyrer. Sen ska vi brassa Moule Frites och se om de duger!

Jag kavlade dessutom några tester på pasta-tallrik. Vill ha en typ ugnsform i portionsstorlek att servera på. Det här blev den bästa:


Vita tänker jag, men grytorna kanske får olika färger, inte riktigt säker än.. 

Visar bilder så fort de är klara! Stay tuned alltså!


måndag 9 januari 2017

Nytt år



Endast en dag kvar på jullovet.. här har det vilats vill jag lova.

2016 slog alla rekord i arbetstimmar för vår del och avslutades med 17 julbord. Det har varit ett fantastiskt år på Rönne Kapell, men nu stänger vi en liten stund och samlar energi till 1 april då vi öppnar igen.

Så här såg det ut hos oss i december:



Det bjöds både på snö och ickesnö. Och jösses vad vi har lagat mat och bakat och pyntat och fejat. Julmarknad har vi haft också med otroligt mycket besökare. Så kul!















Det var himla mysigt på kvällarna inne i salen.



Och i keramikbutiken var det som vanligt sunkigt och härligt med min och Brinkebarks keramik:











Men nu har vi kastat ut julen och vi tar som sagt lite paus jag och Sebe, han ska jobba med sitt vanliga jobb och jag kryper in i verkstan ett tag. Känns kul! 
Snart dyker jag nog upp med lite keramikbilder alltså. So long!




01 09 10