måndag 15 oktober 2018

RAKU


Jag har ju nästan lagt ned det här med att blogga tydligen, januari var senaste gången jag satt här och knapprade - men trots det har jag närmare 400 sidvisningar om dagen! Va! Det är ju keramik som är mest poppis så här kommer en uppdatering på den fronten.






Jo jag driver ju en restaurang med min kära man. Hinner således inte med många minuter vid drejskivan, men nu har vi stängt 2 månader innan julborden drar igång och då är det lera som gäller! Jag har inte riktigt satt igång med att massdreja inför vår julmarknad än men jag har fått till några skålar med lock och lite annat som jag bränt i Raku. Det var så länge sen jag och Brinken dök ned i röktunnorna - ujuj vad roligt det var! Och fint blev det!




Saknade tvålfat här hemma så jag kavlade några tester - och de blev ju helt ok. Köpte en snygg naturtvål på Rönne trädgård för att fira.


Vi hade riktigt tur med kracken. Det blev både små, stora och prickiga mönster. Jag brände allt i transparent (blir alltså vit) rakuglasyr.






Den här veckan väntar jag på leverans från Lermakeriet, jag ska testa en stengodslera som ser så snygg ut - visar när jag bränt nåt.. so long!


söndag 14 januari 2018

Testar det här med engobe och mönster igen




Fick sån ryslig lust att göra keramik med mönster. Engobe och ristat mönster är så snyggt tycker jag men faktum är att jag typ bara gjort det enstaka gånger.. (senaste gången var till min bok för 8 år sedan) men ändå - hur svårt ska det va? 

Jättesvårt tydligen.

Så här gick det till:

Jag började med att blanda engobe. Tackade min lyckliga stjärna för att jag hade en påse vit gjutlera i gömmorna! Bara att blanda med vatten till lagom tjock konsistens (typ lite tjockare än filmjölk). Annars är ju knepet att man använder torkad, vit lera som man blöter upp. Ibland kan man få problem om man gör engobe av en annan lera än den man har drejat i med att engoben inte gifter sig med leran och flagar av. Men jag ska engobera på svart lera så jag får ta den risken helt enkelt.




Jag blandade även till en engobe med rött pigment = rosa alltså, och en med kopparoxid = grönt.

Just det. Jag drejade ett gäng med småskålar i svart lergodslera på förmiddagen allra först. När de lite senare på eftermiddagen hade torkat till så där lagom satte jag igång.

Penslade på engoben. Först ett lager i en färg, sen ett lager till kanske i en annan. Varierade och gjorde olika på alla för detta var ju ett test.




Sen satte jag igång och ristade mönster med en plastpinne som kändes bra. Många använder en mirett till detta men jag kör på plastpinne visst. 

Hade ingen riktigt bra plan på mönstret men eftersom det inte var så noga ristade jag bara på lite hur som helst.

Sen fick alltihopa torka. Dagen efter slipade jag bort allt vasst med ett sandpapper och stoppade i skröjugnen.




Sen transparent glasyr och bränna igen.

Och så var de klara!
Och inte blev det alls som jag tänkt mig. Men jag vet ju inte ens vad jag hade tänkt mig.. men de blev så här:




Den rosa och vita blev tydligast. Ristningen blev för vass överlag så mer slipning, eventuellt bredare ristningar krävs. Glasyren blev även något underbränd så lite högre temp nästa gång.

Den gröna blev kul men delvis väldigt mörk och flammig. Att doppa i engobe hade blivit jämnare men kanske inte lika livfullt.. 







Oh well, detta ska göras om och förbättras vill jag lova - för det var riktigt roligt!










torsdag 4 januari 2018

Gott nytt år!

Blogga gjorde man ju mest förr tydligen. Men eftersom jag är så vansinnigt flitig på instagram (fabfrida heter jag där) så tänkte jag visa ett axplock från året som gått. Här kommer således min nyårskrönika:

Januari



Började året 2017 med att ligga på sofflocket och vila efter vår första julbords-säsong. Vi var oerhört trötta! Ett helt år av så knäppt mycket jobb 2016 tog ut sin rätt och lämnade oss närmast apatiska.. Men jag fick till lite tid i verkstan iallafall och så gjorde vi ett matjobb med receptutveckling och styling för Ernst deli-linje i samarbete med Jojjens. Det var så roligt! Vi höll till i Kapellet och Andreas Hyltén var fotograf(han fotade ju även min bok så vi är gamla kompisar).

Februari


Hängde i verkstan och drejade bland annat prototyper till en grossist. 
Bakade söta tårtor med marängsmörkräm.
Vi hade massor att göra med handikapptoalett och annat jox inuti Kapellet men grillade mest korv utanför istället. Och lärde känna våra barn igen som vi brukar säga. 

Mars


Ah och där kom ljuset!
Jag sätter visst fart och drejar massor och bakar ännu mer. Och Sebe bygger och snickrar på det nya utbygget. Dessutom går jag helt bananas på fröpåsar och sätter en miljon tomatplantor..

April


1 april öppnar vi igen! Vi har gratinerade musslor på menyn och jag bakar kardemummabullar så det ryker. 
Parkeringen har blivit för liten så vi gräver större och bättre. Och så får jag visst vara omslagsflicka!

Maj


Vitsipporna blommar i kapellbacken, jag plockar massor av rabarber och så har vi årets första bröllop! Älskar bröllop. Bakade en riktigt god moussetårta med smak av hallon, vit och mörk choklad. 

Juni


Efter misslyckade försök med en äggkläckare får vi till sist både hönor och kycklingar av goda vänner, så roligt att äntligen ha egna höns och ägg igen! 
Det fullkomligen exploderar med grönt på träd och åkrar. Underbara tid.
Lantliv mat & vin här och gjorde reportage om oss och Kapellet. Wolfgang Kleinschmidt fotade. Jag bakade bullar, knäckebröd, dodongkakor, tryffeltårta och rabarber/citronmarängpaj. Kommer ut i sommar med recept och allt, så spännande!

Juli



Vi jobbade på i värmen med Bistron och Kaféet, juli är ju verkligen högsäsong hos oss. Min kompis fotograf Lina Östling fotade mig så fint. 
Vi tog tillbaka de goda och somriga smörrebröden på menyn! 
Buster vaktade plantorna så fint utanför keramikbutiken. Och så var det ju Lerbäcksmarken (första gången för oss) vi sålde parmesanost och olivolja - jösses vilket drag!

Augusti


Semester! Kort men härlig tur till vårat sommarhus på Gotland. Det var ganska kallt faktiskt men vi badade ändå varje dag. 
När vi kom hem var det dags för bröllop igen och det var banne mig helt underbart! 
Och såklart - augusti är ju även startskottet för min absoluta favoritsport: svampplockning! Och det här året var ju galnaste svampåret på länge, wow vad svamp!
Sen var visst sommarlovet slut för barnen och det var bara att cykla till skolan igen.

September



Började med bröllop igen och slutade med en brakspecial-höstmiddag i Kapellet som final. Sebastian friterade minikroppkakor och jag toppade desserter med tagetesblad. Bland annat alltså, jösses vad mat och bakverk vi har kokat ihop under säsongen!

Oktober



Vilomånad. Ladda upp inför julbords-månad. Och för att koppla av och koppla bort drar vi till favoriten Mallis. 
När vi kommer hem är det dags för bröllop igen - fast den här gången som cateringuppdrag. Var så rädd att bröllopstårtan skulle rasa i bilen men det gick ju fint!

November


Är i verkstan dag och natt. Producerar så mycket keramik att jag själv blir förvånad. Snart är det ju jul!
Vi laddar även som tusan inför vår julbordpremiär. 15 stycken julbord ska gå av stapeln och de var fullbokade innan oktober. Sånt gör en glad! Och något stressad.

December



Vi firar jul så många gånger i december. Det luktar Jansson och köttbullar om oss ända till påsk. Men det är underbart!
Den första advent har vi också en liten julmarknad, andra året vi har den så det är väl tradition nu! Riktigt fint hantverk bjöd alla våra knallar på och sååå rekord mycket folk, det var kö i flera timmar fram till kafédisken. 

Ja och sen var året slut.
Och nu är det redan 2018.

Som tur är känner vi oss faktiskt något piggare så här i starten om man jämför med samma tid förra året.

Det här året ska vi:

Bli klara med handikapptoaletten och rampen till nybygget.
Bygga klart hönshuset.
Flytta jordhögarna på åkern till vårat nya odlingsställe.
Sätta fårstängsel och låna sommarfår.
Fixa till en loppis på övervåningen på pastorshuset.
Bygga en glasveranda på Kapellet.

Det här året ska vi kanske:

Köpa ett växthus.
Lägga nytt tak på lilla ladan.
Gå en vinkurs.

Det här året borde vi:

Tänka smart och inte rusa iväg på nya projekt innan vi har avslutat alla vi redan har påbörjat.

Men det är nog inte så troligt.

Vi ska hur som helst laga jättemycket mat och baka och fundera ut vad som ska finnas på menyn i år, vi öppnar ju igen den 28 april!