måndag 13 maj 2019

Rabarberkaka


Nu är det äntligen rabarbertider igen!
Jag firar första skörden med att baka en rabarberkaka - en riktigt 10 poängskaka vill jag lova!



Den är lite kladdig, precis perfekt söt mot den syrliga rabarbern och så är det rejält med nymortlad kardemumma i - rabarberns bästa vän! Extra snyggt och poppigt blir det med vallmofrön i dessutom.




Här kommer recept:

3 ekologiska ägg
3 dl socker
lite vaniljsocker

3 dl vetemjöl
nästan 1 tsk bakpulver
lite salt
Kardemumma. Alltid från kapsel - så mycket godare! Jag mortlar kardemummafrön från ca 10 kapslar. 
2 msk vallmofrön (eller kanske lite mindre - hällde bara i tills det såg bra ut..)

100 g smält smör

Ok - på med ugnen 175°
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ihop alltihopa tillsammans med det smälta smöret.


Jag använde en liten ugnsform i keramik jag drejat,  men en springform funkar fint också. Smöra och bröa formen och häll i smeten.


Ambitiösa bagare skär rabarbern i lika stora delar som sedan delas mitt itu för att sedan knåpa ihop ett symmetriskt mönster. Alla andra bara pluppar i bitarna hur som helst.


In i ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. 


Klar! Ät den varm eller kall med glass eller grädde.