måndag 13 maj 2019

Rabarberkaka


Nu är det äntligen rabarbertider igen!
Jag firar första skörden med att baka en rabarberkaka - en riktigt 10 poängskaka vill jag lova!



Den är lite kladdig, precis perfekt söt mot den syrliga rabarbern och så är det rejält med nymortlad kardemumma i - rabarberns bästa vän! Extra snyggt och poppigt blir det med vallmofrön i dessutom.




Här kommer recept:

3 ekologiska ägg
3 dl socker
lite vaniljsocker

3 dl vetemjöl
nästan 1 tsk bakpulver
lite salt
Kardemumma. Alltid från kapsel - så mycket godare! Jag mortlar kardemummafrön från ca 10 kapslar. 
2 msk vallmofrön (eller kanske lite mindre - hällde bara i tills det såg bra ut..)

100 g smält smör

Ok - på med ugnen 175°
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda de torra ingredienserna och vänd sedan ihop alltihopa tillsammans med det smälta smöret.


Jag använde en liten ugnsform i keramik jag drejat,  men en springform funkar fint också. Smöra och bröa formen och häll i smeten.


Ambitiösa bagare skär rabarbern i lika stora delar som sedan delas mitt itu för att sedan knåpa ihop ett symmetriskt mönster. Alla andra bara pluppar i bitarna hur som helst.


In i ugnen i ca 30 min. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. 


Klar! Ät den varm eller kall med glass eller grädde.









måndag 25 mars 2019

Kycklingar och krukor









Våren är här! Och i verkstan har det ploppat ut både kycklingar och nya krukor!

Krukorna är helt enkelt en oglaserad terra cotta-variant med vit engobe. Så roliga att göra! Kommer passa fint till pelargoner.





Och kycklingarna är ljuvliga! 
10 stycken rara små bajsmaskiner som faktisk har fått flytta ut till hönsen nu.. För snart kommer det ännu fler!









onsdag 13 mars 2019

Ägg, tulpaner och keramik



På vår lokala handelsträdgård Rönne Trädgård odlas det tulpaner i mängd, lyxigt med närodlad färgprakt! 

Min absoluta favoritsort är Columbus. En dubbel tulpan som först ser lite oansenlig ut med sina små aprikosa knoppar - men när den slår ut blir den ljuvligt rosa med vita kanter. Ju längre den står desto mer rosa blir den. Fantastisk!





Kannan är drejad i sandfärgad stengodslera och så har jag testat att dreja små skålar på klös som jag satt samman till en ägghållare. 



Det tycker jag blev kul! 

Och vet ni - dom här äggen har vi inte ätit upp - för dom åkte i äggkläckaren och just precis i detta nu kläcks det kycklingar! 10 stycken har kämpat sig ut ur sina skal, och det kommer fler! 
Bildbevis snart..



tisdag 5 mars 2019

SEMLOR



Javisst idag är det fettisdag! 

Jag gillar semlor sådär lite lagom, har genom åren mestadels intagit köpesemlan där bullen smakar korvbröd och är fylld med för lite mandelmassa, men visst slinker även sådana ner.. 
MEN det är först man verkligen anstränger sig som man har chans att bli besatt av semlor. Då snackar jag såklart om hembakad kardemumma-stinn vetebulle fylld med en ansenlig mängd mandelmassa gjord från grunden. Gör man dessutom semlorna små som ett par munsbitar blir mängden mandelmassa kontra bulle perfekt!





Bra vetedeg:

50g färsk jäst
5 dl röd mjölk
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
125g rumsvarmt smör
1 eko ägg
Mycket kardemumma. Nästan en hel matsked nymortlad kardemumma! Alternativt minska lite om ni inte är lika galna i det som jag..
Vetemjöl, ca 1-1.5 liter

Rör ut jästen i den kalla mjölken, tillsätt allt utom mjölet och blanda. Häll sedan i 1 liter mjöl och arbeta degen tills den är jämn, tillsätt sedan mer mjöl tills degen känns smidig men fortfarande ganska kletig. Kör degen länge! Minst 10 minuter i maskin i alla fall - då blir degen sådär härligt spänstig.
Låt jäsa i en timme.

Baka ut och rundriv små bollar. Tänk små! De jäser ju ytterligare, ca 4 cm i dia räcker.

Jäs en god stund till, kanske en timme krävs.

Pensla med uppvispat ägg.

Baka av i 200-220° varm ugn i ca 5 min (min ugn är väldans effektiv så jag kör på 200°)



Jag såg My Feldt göra mandelmassa på insta och blev inspirerad! Hon använder sig utav en Robot cook (en supermixer typ) som vi också har. Den går att köra väldigt länge och blir varm så att sockret smälter och massan blir fantastisk fin. Men det borde ju funka med en matberedare likaså.

Min variant ser ut så här:

Blötlägg mandlar med skal över natten.
Mixa lika delar mandlar och socker. Jag tog lika delar råsocker och ljust muscovadosocker. Flingsalt, äkta vaniljpulver och massor av nymortlad kardemumma! Och lite vatten. Mix mix till helt slät och sockret löst sig.




Gröp ur bullarna lite så att det får plats ordentligt med mandelmassa.

Också viktigt med lagom vispad grädde, den får inte vara för hård. Petnoga! 



Spritsa vackert, på med lock, pudra med vaniljsocker och ta en bild och lägg upp på insta! 
SEN är det fritt fram för frosseri!





tisdag 5 februari 2019

Stengods


Jag har ju kört med lergods och låga temperaturer nästan jämt - men så fick jag för mig att köpa 5 olika stengodsleror från Lermakeriet till mig själv i julklapp, kul med nåt nytt tänkte jag! Och OM det var sen, nu har jag 3 nya lerfavoriter:





En sandfärgad.



En med järnprickar.



Och en Salt och Peppar.




Har visst fått dille på att dreja skålar med fat och dekorera kanten med stämplar jag gjort i lera. Ja som ni ser!



Färgprover. Före och efter bränning.
Jag har utgått från en transparent och en vit stengodsglasyr och blandat i oxider och färgkroppar hej vilt. Efter mina tester strök jag en antracitgrå lera och en vit lavalera som inte var lika fina som de andra, man måste ju begränsa sig!




Jag har också testat att dreja några olika koppar med fat. Den här gröna glasyren blev så otroligt blank!








Tema: frukost. 

Nu har jag alltså testat både nya former, leror och glasyrer och känner mig redo för att sätta igång med den stora vår-drejningen till butiken (som öppnar 4 maj). 
Till och med verkstan är städad:








Det är bara å sätta fart, hej svejs!