onsdag 12 november 2014

Raku

Jag och Sebe brände raku i helgen. Det är alltid lika roligt! Tyvärr var det länge sen sist så alla våra teorier om rök och eld etc etc börjar liksom om varje gång vi bränner.. Frågan är ju nästan om man faktiskt bränner bort en del av hjärnan också under rakubränningen? Haha, minnet alltså..

Det finns ju tusen olika sätt att bränna raku på och man måste hitta sina egna trix för att få till kracken på det sätt man själv gillar. Jag gillar stora krack blandat med lite små krack. Sen vill jag ju såklart ha raku i pastell, så jag blandar i lite färgkropp. 6 olika gröna nyanser har jag nu, det kan ju inte vara normalt? Nu tänker jag skala ned på det, ska bara minnas vilken som var vilken nu igen.. När man blandar i färgkropp i rakuglasyr blir den mer opak och då är det svårare att få till riktigt bra krack. Man kan alltså bli galen för mindre. Att man blir av med skägget och luktar rök i flera dagar gör ändå ingenting - så roligt är det att bränna raku! Och fint blire:


8 kommentarer:

 1. Hej! Jag undrar om det finns någon återförsäljare med webshop.. där man kan köpa din underbara keramik?
  /Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie och tack för frågan! Nej tyvärr gör det inte det - jag säljer bara min keramik på sommaren i egna butiken.. Du är så hjärtligt välkommen till den!

   Radera
 2. Men alltså varje gång jag ser din keramik är jag beredd att lämna in min avskedsansökan och i stället försöka lära mig jobba med lera… så jädra fint! Och ja, jag instämmer med föregående: var kan man köpa dina grejer? Jag vill ha allt ju!

  SvaraRadera
 3. Hej! så fina dom blev med färgkropparna!! Fråga, blandar du i färgkropp i den vita krackglasyren redan när du mixar glasyren och hur mkt? Går keramik collage här i USA med bla en rakukurs, och metallglasyrena blir otroligt vackra, men dom är lite "rädda" el ovana med färg, rosa, gul å knallgrön, jag vill gärna få fram det här. Om du vill och inte har förstås delar jag gärna med mig av recept på det jag har i metallnyanser ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! GUDARS vad kul med keramik collage! Och Raku - ja jösses det är livet!
   Man blandar färgkropp rakt upp och ned i den färdigblandade transparenta rakuglasyren. Inte svårt eller farligt alls! Lycka till och kram från Frida

   Radera
 4. Hej igen, nu kommer jag med litte frågor igen :) har du ett recept på din transparanta glasyr? Dom får verkligen inte till klara färger här i USA och kraftig krack, alla magiska metalliska oxider blir helt underbara. MEN jag vill ju ha klara färger och även en bra vit krack, det visade sig att det finns inte Fritta 169 i USA så det beställde jag från sverige.
  Sen hur många procent har du, standard 5 %? och rosa/lila kring 20%? testade deras recept på klar krack och den blir som grå dassig och små bleka krack. kanske måste till extra hög temp och mer oxidation, men tror ändå inte på den.. Bara om du orkar svara, e ju liten hög med frågor här ;) eller maila mig om du vill det hellre mail@lisaliljedahl.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Nej jag har tyvärr inget recept! Vi köper ett färdigt pulver från Keramikexperterna som heter 054. Det är en transparent rakuglasyr - den bästa jag provat så det har liksom aldrig blivit att vi har blandat egen.. Jag tror dock att du kan hitta bra glasyrrecept och tips på "keramik i fokus" har du kollat den sidan? Sjukt mycket info om allt där.
   Ang färgkropp så är jag lika luddig där - vi blandar tills det ser bra ut! Men kanske 100 g färgkropp till 5 liter färdig glasyr.. olika för olika färger.. men har du för mycket färgkropp i blir det svårt att få riktigt bra krack - glasyren blir liksom för opak. Lycka till Lizz!

   Radera

01 09 10