torsdag 12 januari 2017

Moulegryta i keramik


Jorå, igår gav jag mig på att dreja några provgrytor till vår restaurang. 
Hittills har vi ju serverat våra Moules i djupa tallrikar, men en gryta med lock som håller värmen är ju att föredra. 

Så vad sjutton. Sagt och gjort.


Men. Det är skitjobbigt att dreja grytor. 
Man måste vara noga. Det ska mätas och krånglas. 
Det faktum att det faktiskt bara är två skålar på varandra kan man glömma. 
Den ena ska ha vals och den andra en knopp. Gärna ha en snygg profil, lagom stora handtag, perfekt passform och en knopp som locket kan stå på (poängen att locket även ska fungera som musselskalshållare).. 

Jag gjorde några stycken och det tog en hel dag. Så här gick det till:Jag vägde upp leran och antecknade eftersom minnet inte direkt är lysande. 
Använder mig av en svart lergodslera

Drejade först själva gryt-skålen. Det är som att dreja en vanlig skål fast innan man drar upp väggarna lagom tunna, drejar man ned en vals på insidan som locket ska ligga på, sedan drejar man klart och fixar formen. 
Och mäter
De här grytorna ska vara lagom till en person (de krymper vid torkning). Drejade först lite lägre skålar, ändrade mig och la på en centimeter..gjorde en rundare form och sedan en rakare. Jag beskickade skålen nedtill när den hade torkat lite.

Sen drejade jag locken. 
My lord alltså.
En och annan i återvinningshinken.
Jag ville ha knopp och lock i ett så då drejar man locket som en skål med en liten fot nedtill. Och mäter. Locket ska vara en aning mindre än grytan så att säga. Foten/knoppen svarvas i rätt storlek och form när locket har torkat till lite.SEN när allt detta är klart så ska man bestämma sig för hurdana handtag det ska klämmas fast. Jag körde till sist på en kavlad variant. 

Jag använder alltid slickers och räfflar på handtagen innan applicering. En pinne rakt över skålen och de kommer i linje med varandra. Sen snyggar jag till med pensel och svamp.Ja och så var det med det. 
Nu ska de bara torka så här, skröjbrännas och doppas i några smaskiga glasyrer. Sen ska vi brassa Moule Frites och se om de duger!

Jag kavlade dessutom några tester på pasta-tallrik. Vill ha en typ ugnsform i portionsstorlek att servera på. Det här blev den bästa:


Vita tänker jag, men grytorna kanske får olika färger, inte riktigt säker än.. 

Visar bilder så fort de är klara! Stay tuned alltså!


1 kommentar:

  1. Wow du er så flink, det hadde vært utrolig gøy å se deg legge ut små videosnutter på instagram når du dreier. Takk for fabuløs inspirasjon, virkelig! Hilsen Åsne fra Norge

    SvaraRadera

01 09 10