fredag 7 mars 2014

Raku 2

Ja igår brände vi Raku igen, jag och Sebe. Det gick överlag sådär. Men första ugnen med vit rakuglasyr gick bra! Ljusstaken smälte inte riktigt ut men man kan ändå ana att det här kommer att bli fint vad det lider.





Sen körde vi turkos och det blev koppar. Igen. Någon rakuexpert som kan bistå med goda råd? Testade tre ugnar med liknande resultat. I olika temperaturer etc. Reducerade jättelite efteråt. Men ändå - röd koppar.. Så här metalliskt kunde det också bli:

Väldigt överbränd turkos rakuglasyr..

Kanske har jag en för bra och tät ugn? Behövs det större hål i locket? Förstår att det behövs mycket syre. På´t igen. Jag ger mig icke! Men nu drar jag till storstan och gör dekaler istället. 
Ha en fin helg alla!


14 kommentarer:

  1. Snygg oxblod du fixat! Du naggar på det troliga problemet. Det är nog för lite syre i ugnen så du får reduktion redan under bränningen. Försök att öppna upp lite så slipper du reduktionen. Det kommer troligen att leda till snabbare bränning också. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oxblod lät ju tjusigt värre!

      Har ju googlat en del och förstått att det kan vara så.. Ska jag öppna lucka ett par cm tycker du? Eller mer? Är snabb bränning bra - eller ska det gå långsammare för just turkos?

      Tack för tips!!

      Radera
    2. Du får nog prova dig fram hur mycket du behöver öppna. Vi hade samma problem med en ugn som vi gjort själva och då öppnade vi upp hålet i locket. Har också hört att ingångshålets storlek kan ha betydelse. Hastigheten har väll mest med åtgången av gas att göra och lite utjämning. Turkos brukar som regel smälta lite tidigare än vit tennglasyr. Hoppas du får till det.

      Radera
    3. Tack tack!!! Här ska fixas större hål!

      Radera
  2. Så synd med färgen men jag gillar den röda skarpt, ja även den vita! Jättesnygg färg!:)

    SvaraRadera
  3. När jag är ute på Ramsö och kör raku med Marie och Maria så brukar inte vi köra för full gas alldeles i början utan vi drar på för fullt efter hand. Vet inte om jag tänker fel nu men om man kör på för hårt med lågan så kanske syret trycks undan?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja kanske är det så?! Hmmm Tack Inger!

      Radera
  4. Jag som inte kan någonting inom keramik tycker det där ser väldigt läckert ut. Ljusstakarna är toppenfina! Skulle vara roligt att ha en "egen" serie med ljusstakar till mina ljus....
    Kram

    SvaraRadera
  5. Vad använder du för reduktionsmaterial efter bränningen, sågspån? Kanske ska det till en kraftigare reduktion då?

    SvaraRadera
  6. Du är inne på rätt spår. Din ugn är nog för tät och du behöver mer syre för att undvika den kraftiga reduktionen. Det är nog inte överbränt. Sågspån fungerar bra att reducera i, däremot tror jag att kopparoxiden reduceras redan i ugnen för din del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså verkligen precis så är det - jag börjar förstå nu! Det är för kraftig reduktion i ugnen - det märks direkt när vi öppnar - inte ett spår av turkos.. Tack för support!

      Radera
  7. Fråga från en som är novis m som har förmånen att få delta i rakubränning en gång om året. När man plockar ur ett " lyckat " turkost föremål ur ugnen o sedan lägger det i tunnan m sågspån, skall jag då lägga mkt el lita sågspån ovan på, skall det brinna el ej om jag vill behålla färgen turkos.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Det ska ha mycket syre - alltså lite reduktion - inte kvävas med för mycket sågspån, håll föremålet i luften lite innan du lägger i tunnan, bara lite eld och rök för att få svärta och sedan lock på. Så har jag gjort iaf när det blivit lyckat..

      Radera
  8. Så himla fina de blev! Favoriten är den vit/grå krackelerade ljusstaken. Toppen fin!
    Kram Marina

    SvaraRadera

01 09 10