onsdag 20 februari 2013

Test


Undanstoppad och glömd har en kartong med pigment från min konstskoleperiod stått på svärföräldrarnas vind. Häromveckan hittade jag den och däri låg också en gammal burk med min farmors porslinsmålningsgrejjer. Minirör med pigment och fina bruna apoteksflaskor med konstiga saker som Tysk fondolja. Eftersom porslinsfärger också bränns i ugn tänkte jag testa om de går att blanda med min vita glasyr. Så nu puttrar det små provstjärnor i lavendel, korall och lite andra fina kulörer i ugnen. Ska bli så spännande att se hur det blir!


Är det någon här som har erfarenhet av porslinsmålning? Vad jag ska blanda pigmenten med om jag vill penselmåla etc. Berätta!


Känns lite vanskligt att blanda hejvilt från dessa flaskor. Fotogen, glycerin och jordnötsolja?Dymon gick varm även på den gamla goda tiden alltså. God onsdag alla!


12 kommentarer:

 1. Vad roligt att hitta en sådan skatt =)

  SvaraRadera
 2. Porslinfarger brennes normalt ved 700-800 grader, så jeg er bange for at nogle farver vil brenne bort....

  Glæder mig til at se resultatet.

  SvaraRadera
 3. Wow vilka härliga färger!!!!!! Blir spännande att se..

  Kram
  Pernilla

  SvaraRadera
 4. Ingen aning!! Men färgrikt och glatt inlägg :) Anna

  SvaraRadera
 5. spännande med såna där experiment! har målat porslin nån gång för evigheter sen, men glömt bort precis allt. Pigmentburkarna ser likadana ut, nostalgi!

  SvaraRadera
 6. Hejsan

  Jag har målat porslindockor och då blandade vi pignet med terpentin.

  Lisa från Jämtland

  SvaraRadera
 7. Vilken skatt! Spännande att få se om det funkar nu då. Kram på dig

  SvaraRadera
 8. Sånt där är ju underbart att hitta. En gång träffade jag en dam, och när hon fick veta att jag stickade sa hon: Vad synd, du borde ha träffat mig för någon vecka sedan, för då kastade jag alla mina gamla garner som jag hittade i förrådet.

  SvaraRadera
 9. Nyfiken på hur det blev i din vita glasyr. Har köpt en låda med liknande rör på loppis i kopenhamn och tänkte blanda det med transperant glasyr. Det fanns en beskrivning med på tyska som är lite svårt att begripa (gammal tyska). Ska kolla på det igen, hade glömt lite att jag hade detta.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det blev ju sådär - vissa pigment brändes bort - men några klarade så höga temperaturer som 1120 - den lila tex. Bäst är nog att måla efteråt och bränna upp till 800 bara. Lycka till med dina loppispigment - kul att experimentera!

   Radera
 10. kanske lite sent svar men gör gärna ett besök på uterms hemsida, de kan du även ringa för att få lite tips av. men bästa målaroljan att blanda med är nog rcp målarmedium, vattenbaserad. 3 delar färg samt en del olja, massera upp med palettkniv till en tandkrämspasta. för att få det följsamt att måla med så ladda penseln med lite vatten eller hjälpmedium, ett lite tunnare målarmedium som också heter rcp. men jag antar att du redan klurat ut detta men kanske någon ramlar in från google och finner detta. ha det bäst //Camilla

  SvaraRadera
 11. Jag har fått ärva massor med olika färgpigment, samt små flaskor med olika text som jag inte kan tyda.
  Ska man bland pigmenten med någonting Olja eller vad ??

  SvaraRadera

01 09 10