torsdag 3 oktober 2013

Äppelpäppel



Vi har flera äppelträd med höstäpplen, men faktiskt bara ett som ger bra med frukt i år - trots att jag hört att det är äppel-år, det gör inget. På min promenad igår råkade jag på ett paradisäppelträd. Ett sånt bara måste jag plantera, vilka fina miniäpplen!
Nu ska jag rensa, frysa in och spara de äpplen jag har, några tips på goda äppelsmaskrecept?





7 kommentarer:

  1. Vi har inte heller fått några äpplen i år, och jag har hört att det är ett dåligt äppleår :) Vad olika det är!

    SvaraRadera
  2. jamen då bestämmer vi att det faktiskt inte är äppelår i år! :)

    SvaraRadera
  3. Äppelkompott med kardemummakräm
    Skala och klyfta 6 äpplen. 1 vaniljstång, skrapa ur fröna. Lägg äpplen, vaniljen och hela stången, 1 kanelstång, 1 dl strösocker, 1/2 dl Calvados i en kastrull. Koka upp och sjud tills äpplena mjuknat. Låt kallna. Kardemummakräm; Blanda 1 dl creme fraiche, 1/2 dl naturell färskost, 1 msk flytande honung, 1 krm stött kardemumma.
    Gör gärna lagen dubbel eftersom den är så himmelskt god att slurpa i sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men hjälpe mig vad gott! Ska göras, tack för tips Inger!

      Radera
  4. Du måste ju göra äppelcider! Vi har gjort den flera år och alla år utom ett har den blivit fantastisk. Späds med fördel ut med bubbelvatten då den blir rätt dingdongstark.
    http://www.ninisworld.com/oddsends/recept/apples/ciderSV.html eller googla bara Bomans äppelcider så hittar du receptet. Sjuk lite jobb för nått rätt lyxigt att kunna bjuda på.
    Fin helg Frida!
    Kraaam Cecilia

    SvaraRadera
  5. Äppelsylt!! Skala och tärna äpplen tills du får ihop 1,5 kg. Koka upp med 4 dl vatten. När äpplena är mosiga tilsätts 8 hg syltsocker och ett par tsk kanel. Koka upp och häll i burkar. Håller länge men tar slut fort. Ihop med havregrynsgröt och mjölk är det beroendeframkallande :-) Nästan som äppelpaj till frukost. //Malin

    SvaraRadera
  6. Gelé på paradisäpplen låter väl !? Jag kommer gärna och provsmakar :-)
    Kram

    SvaraRadera

01 09 10