söndag 14 januari 2018

Testar det här med engobe och mönster igen
Fick sån ryslig lust att göra keramik med mönster. Engobe och ristat mönster är så snyggt tycker jag men faktum är att jag typ bara gjort det enstaka gånger.. (senaste gången var till min bok för 8 år sedan) men ändå - hur svårt ska det va? 

Jättesvårt tydligen.

Så här gick det till:

Jag började med att blanda engobe. Tackade min lyckliga stjärna för att jag hade en påse vit gjutlera i gömmorna! Bara att blanda med vatten till lagom tjock konsistens (typ lite tjockare än filmjölk). Annars är ju knepet att man använder torkad, vit lera som man blöter upp. Ibland kan man få problem om man gör engobe av en annan lera än den man har drejat i med att engoben inte gifter sig med leran och flagar av. Men jag ska engobera på svart lera så jag får ta den risken helt enkelt.
Jag blandade även till en engobe med rött pigment = rosa alltså, och en med kopparoxid = grönt.

Just det. Jag drejade ett gäng med småskålar i svart lergodslera på förmiddagen allra först. När de lite senare på eftermiddagen hade torkat till så där lagom satte jag igång.

Penslade på engoben. Först ett lager i en färg, sen ett lager till kanske i en annan. Varierade och gjorde olika på alla för detta var ju ett test.
Sen satte jag igång och ristade mönster med en plastpinne som kändes bra. Många använder en mirett till detta men jag kör på plastpinne visst. 

Hade ingen riktigt bra plan på mönstret men eftersom det inte var så noga ristade jag bara på lite hur som helst.

Sen fick alltihopa torka. Dagen efter slipade jag bort allt vasst med ett sandpapper och stoppade i skröjugnen.
Sen transparent glasyr och bränna igen.

Och så var de klara!
Och inte blev det alls som jag tänkt mig. Men jag vet ju inte ens vad jag hade tänkt mig.. men de blev så här:
Den rosa och vita blev tydligast. Ristningen blev för vass överlag så mer slipning, eventuellt bredare ristningar krävs. Glasyren blev även något underbränd så lite högre temp nästa gång.

Den gröna blev kul men delvis väldigt mörk och flammig. Att doppa i engobe hade blivit jämnare men kanske inte lika livfullt.. Oh well, detta ska göras om och förbättras vill jag lova - för det var riktigt roligt!


17 kommentarer:

 1. Tycker det blev jättesnyggt måste fråga om du läger i en annan färg i mönstret efter att du ristat eftersom det blir flerfärgat?😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag målar först och sparar ut fält, alltså först en färg sen ett lager till men då målar jag inte överallt.. sen ristar jag, svårt att förklara tydligen..

   Radera
 2. Vill typ äta upp de pastelliga! ��

  SvaraRadera
 3. Spännande! Det finns så många roliga tekniker. Gröna glasyren underbar.
  Ha det så gott
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Härliga skålar! Jag undrar hur mycket färgkropp (ungefär) du tillsätter i engobeleran? Kul att du kommit tillbaka till bloggen!
  /Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Blandade väl ca 5 dl engobe per färg - kastade väl i nån tesked färgkropp.. haha så dålig på att mäta!

   Radera
 5. Ser sååå himla kul ut, blir så sugen, har hållit på från och till genom åren. Fortsätt nu, en så god början måste underhållas!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - jag leker vidare med leran - gör det du med!

   Radera
 6. Your blog was absolutely fantastic!
  Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
  Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
  หนังออนไลน์

  SvaraRadera
 7. Wenn Sie den Service eines zuverlässigen Hackers benötigen, um ein Mobiltelefon oder eine Systemdatenbank zu hacken, Strafregister zu löschen oder Ihr gestohlenes Bitcoin wiederherzustellen, wenden Sie sich an easybinarysolutions@gmail.com oder whatsapp: +1 3478577580, sie sind äußerst zuverlässig und vertraulich.

  SvaraRadera
 8. Guten Tag euch allen, hier ist nur ein kurzer Tag für den Fall, dass ihr einen echten Zauberwirker braucht, um eure zerfallene Beziehung wiederzubeleben. Hier ist einer, der äußerst vielseitig ist, wenn es um das Wirken von Zaubersprüchen geht. Dr. Egwali ist der Die richtige Wahl für Sie, kontaktieren Sie ihn und erklären Sie ihm, was Ihre emotionalen Probleme sind, und ich versichere Ihnen, dass der Rest magisch wäre. Mail: dregwalispellbinder@gmail.com WhatsApp unter: +2348122948392

  SvaraRadera

01 09 10